top of page
Ben je geïnteresseerd in Italië en wil je eindelijk wel eens meer weten over de fascinerende geschiedenis van dat land?

Dat kan nu! Bij uitgeverij Aspekt verschijnen mijn vertalingen van enkele delen van de fameuze serie Storia d'Italia van Indro Montanelli en co-auteurs. Het tweede deel is getiteld Italië, de opkomst van de stadstaten en behandelt de periode van circa 1000 (het hart van de Middeleeuwen) tot het jaar 1250. Hierna verschijnen nog meer delen.

Het boek is verkrijgbaar bij de reguliere boekhandel en bij de bekende boekenwebshops. Tegen een gereduceerde prijs kun je het ook bij mij bestellen door een mail te sturen naar a.caris@planet.nl met vermelding van je naam en adresgegevens. Maak tevens het aankoopbedrag van 26,95 (inclusief verzendkosten) over naar rekeningnummer

NL30 INGB 0529 6998 93 t.n.v. A. Caris onder vermelding van 'opkomst stadstaten'. Je krijgt het boek dan thuis bezorgd.

Caris_ItalieOpkomstStadstaten_CV_HR.jpg

Na de rampzalige tijden die beschreven zijn in Italië, de donkere eeuwen herrijst Italië vanaf het Millennium uit de as. Eerder dan elders in Europa begint het hart van de steden te kloppen. Bedrijvigheid en handel komen op gang, er ontstaan banken en gilden, plattelandsvolk trekt naar de stad. Het groeiend zelfbewustzijn roept ook het verlangen naar autonomie en eigen instituties op. Tegelijk is Italië diep verdeeld. Duitse keizers proberen met wisselend succes hun macht over het schiereiland te behouden en bemoeien zich ook met Kerk en pausschap. De investituurstrijd bereikt een hoogtepunt. Zuid-Italië wordt een prooi van de Normandiërs, die ook Sicilië veroveren op de Arabieren. De tot op het bot corrupte Kerk van Rome maakt zich los van Byzantium, rekent ongenadig af met ketterse bewegingen en wapent zich tegen de ontluikende strijd tussen geloof en rede. Geen middel laten achtereenvolgende pausen onbenut om een vereniging van Italië, hun nachtmerrie, te voorkomen. Het is ook  de tijd van Barbarossa, verlicht despoot Frederik II, welfen en ghibellijnen en kruistochten. Deze laatste dragen ertoe bij dat voor steden als Venetië, Genua en Pisa de poorten naar het Oosten opengaan, maar ook dat een grotendeels vergeten cultureel en wetenschappelijk erfgoed langzaam herontdekt wordt. 

 

De periode die in De opkomst van de stadstaten beschreven wordt, is een onmisbare schakel in de geschiedenis van Italië. Wie het huidige Italië wil begrijpen, moet terug naar deze tijd. Hoewel het Italië zoals wij dat kennen nog niet bestond, zijn de steeds wisselende machtsverhoudingen cruciaal geweest voor de contouren van een land dat één is in zijn verscheidenheid. 

Saskia Balmaekers, Ciaotutti

 

Italië, de opkomst van de stadstaten vertelt op boeiende wijze hoe het land zich weer opricht na de donkere tijden van de vroege Middeleeuwen. Wie het nog steeds goed zichtbare Italië van toen én het Italië van nu beter wil begrijpen, doet zichzelf een groot plezier met een duik in de unieke geschiedenis van dit unieke land. Gelukkig kan dat nu eindelijk in onze eigen taal!

Steven Van Raemdonck, Taste Italy

bottom of page