top of page
Zoeken
  • Alfons Caris

Buone feste!Ik wens alle lezers van InItalia fijne kerstdagen en een goed en gezond nieuw jaar toe. Een jaar met minder onrust, minder beperkingen, meer bewegingsvrijheid en niet te vergeten – als ik even opportunistisch voor eigen parochie mag preken – meer mooie reizen naar Italië.


Ik hoop dat ik jullie komend jaar ook weer tot de lezers van mijn verhaaltjes mag rekenen. InItalia bestaat nu iets meer dan een jaar en er staan inmiddels 50 artikelen op het blog. Een deel daarvan is ouder en stond eerder (in kortere vorm en met minder foto’s) op een andere website, maar alles bij elkaar is het toch al een aardige oogst. Sinds de start is 7.500 keer een artikel geopend; dat had ik een jaar geleden niet durven hopen!


In de geest van het jaargetijde nog een kleine overdenking. Hebben jullie ook de indruk dat kerst ieder jaar meer een explosie van uiterlijk vertoon wordt? Op sociale media rollen foto’s en video’s van de meest ingenieuze bedenksels voorbij. Straten en pleinen die worden gedomineerd door enorme lichtinstallaties, de een nog grootser, indrukwekkender en fantasievoller dan de ander. Gevels van kerken en andere grote gebouwen die worden betoverd met dekkleden van onwaarschijnlijk artistieke laserprojecties. Kerstbomen die zo imposant zijn aangekleed dat je ze niet eens meer herkent als kerstboom. Ik zeg niet dat het niet mooi is – zo’n foto bijvoorbeeld als hierboven (niet door mij gemaakt en van onbekende herkomst) van het dorpje Atrani aan de Amalfikust, dat is toch prachtig? Zeker, maar wat het met kerst te maken heeft is, als je het mij vraagt, niet meer zo duidelijk. Ik zie vooral een gecombineerd resultaat van techniek, marketing en geld, verder zonder inhoud of gedachte.


Gelukkig zijn er ook nog veel plekken waar kerst klein, intiem en persoonlijk is. In Portico di Romagna www.initalia.nl/post/portico-di-romagna-gastvrijheid-in-een-notendop bijvoorbeeld, een plaatsje in Emilia-Romagna dat elk jaar rond deze tijd verandert in een waar kerstdorp. Straatjes en steegjes staan vol zelfgebouwde kerststallen, en decoraties in alle soorten, stijlen en kleuren sieren gevels, ramen en deuren. Hier overheerst het persoonlijke kerstgevoel, een gevoel dat uitdrukking heeft gekregen via simpele huisvlijt met simpele middelen. Misschien is dat toch ‘echter’?


Hieronder een kleine impressie van Portico, il paese dei presepi. Foto’s van alweer wat jaren geleden, maar dat maakt niet uit.139 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page