top of page
Zoeken
  • Alfons Caris

Capalbio, borgo in de Maremma

Bijgewerkt op: 14 nov. 2021
In het zuidelijke deel van de Maremma loopt het gebied achter de kust in een heel flauwe glooiing omhoog richting binnenland. Vroeger – en dan praten we over niet meer dan honderd jaar geleden – was het hier een en al moeras en heerste er de malariamug. Niet voor niets is de streek nog steeds zo goed als leeg op de kaart. Waar het terrein zich begint te verheffen en de heuvels beginnen vinden we het stadje Capalbio, de meest zuidelijke gemeente van Toscane.Over de oorsprong van dit plaatsje weten we maar weinig, maar zeker is wel, dat het kasteel van Capalbio – midden in het centrum gelegen – teruggaat tot de vroege Middeleeuwen. In 805 werd het kasteel zoals het toen was door Karel de Grote geschonken aan de Abbazia delle Tre Fontane in Rome. Zo ging dat in die tijd; een Frankische keizer die door de paus vanuit Duitsland naar Rome gelokt werd om als zijn beschermheer te fungeren deed een kasteel in een of ander stadje cadeau aan monniken.

Capalbio is een echt vestingstadje. Het is omgeven door dubbele, bepaald niet kinderachtig uitgevallen muren, die nog grotendeels intact zijn. Je kunt er op verschillende niveaus overheen lopen, om het stadje heen, met prachtige uitzichten aan de ene kant op de zee en aan de andere kant op de heuvels in het binnenland. Niet onbelangrijk ook: op de brede wallen kun je bij goed weer heerlijk buiten eten.
Binnen de muren strekt zich een wirwar van fraaie stegen uit, die ’s avonds sfeervol verlicht zijn en een ideale entourage vormen voor de verplichte wandeling na de cena. Indrukwekkende monumenten en bezienswaardigheden vind je in Capalbio niet, maar dat is juist de charme van het stadje; het is gewoon een bescheiden, maar juist daarom authentiek gebleven oud stadje.De Maremma is toeristisch nauwelijks ontgonnen en je zou denken dat er in een afgelegen plaats als Capalbio niets te doen is. Het tegendeel is waar: buiten het winterseizoen is het er gezellig druk, en de (verrassend vele en ook goede) restaurants hebben over belangstelling bepaald niet te klagen. Een prima overnachtingsadres direct onder de muren van Capalbio is hotel Valle del Buttero.

Capalbio is een perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van de Maremma, een buitengewoon veelzijdige streek. In de nabije omgeving kun je je hart ophalen aan de natuur (Lago di Burano, Lagune van Orbetello), aan bezienswaardigheden uit de Oudheid (Bosa, Vulci, Cerveteri) en aan moderne kunst (de Giardino dei Tarocchi van Nikki de Saint Phalle). Ook het fascinerende stadje Tuscania ligt om de hoek.


Wil je meer weten over andere interessante plekken in dit hoekje van de Maremma, lees dan mijn artikelen over Cosa, het Lago di Burano en de Giardino dei Tarocchi.


185 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page