Helemaal in het zuiden van Toscane ligt aan de kust, even voorbij de lagune van Orbetello, een bijzonder stukje natuur: de Oase van Burano, met daarbinnen het meer van Burano – niet te verwarren met het gelijknamige eiland in de Venetiaanse lagune.
De Oase is een natuurreservaat dat wordt beheerd door het Wereldnatuurfonds. Het ligt op een steenworp afstand van de Via Aurelia, ingeklemd tussen de oude weg en de zee. Als je het niet weet, rijd je er zo aan voorbij.
Het meer van Burano is niet zo maar een plas water. Ecologisch is het een bijzonder interessant gebied: het gaat hier om een kustmeer dat brak water bevat en met de zee verbonden is. Gemiddeld is het slechts een meter diep. De beschermde, twaalf kilometer lange strook aan de zeezijde is bedekt met mediterraanse macchia en met planten die zich alleen in specifieke omstandigheden kunnen handhaven. In de bosstroken staan steeneiken en prachtige oude kurkeiken en in de moerassige gebieden groeien onder andere orchideeën.
Minstens zo apart is de fauna. Van de herfst tot de lente wordt de Oase bevolkt door vele soorten watervogels: net als de nabijgelegen lagune van Orbetello dient het meer dan als standplaats voor tienduizenden overwinteraars, waaronder talloze eendensoorten. De duinen worden bevolkt door stekelvarkens, dassen, wilde konijnen, bunzingen, egels, steenmarters, vossen en wezels. Daarnaast vind je er allerlei soorten slangen, de landschildpad en de moerasschildpad.
Langs de kust ligt een oude, massieve wachttoren, de Torre di Buranaccio, in de 16e eeuw gebouwd door de Spanjaarden. Spanjaarden, hoor ik je zeggen? Jawel, zij hadden hier, op het grensgebied van het Hertogdom Toscane en de Pauselijke Staat, op eigen houtje een enclave ingericht die Stato dei Presidi heette en behalve een stukje van de kust ook delen van het schiereiland Monte Argentario en het eiland Elba omvatte. Omdat Toscane noch de Paus zin hadden in ruzie met de Spanjaarden, werd die enclave gedoogd.
De Oase heeft een bezoekerscentrum en beschikt ook over een eenvoudig gastenverblijf. Achter het bezoekerscentrum loopt een pad naar het meer, maar als je het reservaat echt wilt verkennen kan dat alleen via een begeleide excursie die je daar kunt boeken. Meer informatie is te vinden op www.wwf.it/oasi/toscana/lago_di_burano. Op de Facebookpagina van de Oasi, www.facebook.com/le.o.maremma, vind je honderd-en-een prachtige foto’s en filmpjes van de fraaie flora en fauna van het reservaat.
Wil je meer weten over andere interessante plekken in dit hoekje van de Maremma, lees dan mijn artikelen over Capalbio, Cosa en de Giardino dei Tarocchi.
Fotocredits:
foto 2, 7 t/m 15, 17, 18 t/m 29, 34, 36 en 37: Oasi WWF Maremma (Facebook)
overige foto's: eigen werk
コメント