top of page
Zoeken
  • Alfons Caris

Italië, de opkomst van de stadstaten (1000 - 1250)

Bijgewerkt op: 22 dec. 2023Italië, de opkomst van de stadstaten is het tweede deel van de reeks geschiedenisboeken die ik aan het vertalen ben. Ook dit deel komt uit de beroemde serie Storia d'Italia van Indro Montanelli en andere auteurs.


Italië, de opkomst van de stadstaten beschrijft de geschiedenis van Italië vanaf het jaar 1000, het hart van de Middeleeuwen, tot 1250. Een periode waarin het land uit het dal klimt en geleidelijk toegroeit naar een gouden tijdperk.


Na de rampzalige tijden die beschreven zijn in Italië, de donkere eeuwen herrijst Italië vanaf het Millennium uit de as. Eerder dan elders in Europa begint het hart van de steden te kloppen. Bedrijvigheid en handel komen op gang, er ontstaan banken en gilden, plattelandsvolk trekt naar de stad. Het groeiend zelfbewustzijn roept ook het verlangen naar autonomie en eigen instituties op. Tegelijk is Italië diep verdeeld. Duitse keizers proberen met wisselend succes hun macht over het schiereiland te behouden en bemoeien zich ook met Kerk en pausschap. De investituurstrijd bereikt een hoogtepunt. Zuid-Italië wordt een prooi van de Normandiërs, die ook Sicilië veroveren op de Arabieren. De tot op het bot corrupte Kerk van Rome maakt zich los van Byzantium, rekent ongenadig af met ketterse bewegingen en wapent zich tegen de ontluikende strijd tussen geloof en rede. Geen middel laten achtereenvolgende pausen onbenut om een vereniging van Italië, hun nachtmerrie, te voorkomen. Het is ook de tijd van Barbarossa, verlicht despoot Frederik II, welfen en ghibellijnen en kruistochten. Deze laatste dragen ertoe bij dat voor steden als Venetië, Genua en Pisa de poorten naar het Oosten opengaan, maar ook dat een grotendeels vergeten cultureel en wetenschappelijk erfgoed langzaam herontdekt wordt.


Italië, de opkomst van de stadstaten is verkrijgbaar bij de reguliere boekhandel en boekenwebshops. Voor de gereduceerde prijs van € 26,95 (inclusief verzendkosten) kun je het ook bij mij bestellen. Daarmee doe je me een groot plezier, want om de publicatie mogelijk te maken heb ik een flinke voorraad zelf moeten inkopen! Bestellen doe je zo: stuur een mail naar a.caris@planet.nl met daarin je naam en je adresgegevens en maak € 26,95 over op rekeningnummer NL30 INGB 0529 6998 93 ten name van A. Caris, onder vermelding van ‘opkomst stadstaten’. Je krijgt het boek dan thuis bezorgd. Bedankt voor je support!


De periode die in De opkomst van de stadstaten beschreven wordt, is een onmisbare schakel in de geschiedenis van Italië. Wie het huidige Italië wil begrijpen, moet terug naar deze tijd. Hoewel het Italië zoals wij dat kennen nog niet bestond, zijn de steeds wisselende machtsverhoudingen cruciaal geweest voor de contouren van een land dat één is in zijn verscheidenheid.

Saskia Balmaekers, Ciaotutti


Italië, de opkomst van de stadstaten vertelt op boeiende wijze hoe het land zich weer opricht na de donkere tijden van de vroege Middeleeuwen. Wie het nog steeds goed zichtbare Italië van toen én het Italië van nu beter wil begrijpen, doet zichzelf een groot plezier met een duik in de unieke geschiedenis van dit unieke land. Gelukkig kan dat nu eindelijk in onze eigen taal!

Steven Van Raemdonck, Taste Italy

638 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page