Ook Molise, na Valle d’Aosta de kleinste regio van Italie, heeft z’n reepje kust, al zal het niet meer zijn dan zo’n 30 kilometer. Over de A14 naar het zuiden jakkerend, of terug naar huis, ben je er in een oogwenk voorbij. Toch ligt hier aan de kust, vlak bij de grens met Puglia, een stadje dat de moeite van de afslag waard is: Termoli.
Het oude centrum van Termoli ligt op een kleine verhoging die de zee insteekt. De streek werd al lang geleden bewoond, zoals blijkt uit de aanwezigheid van resten van Romeinse villa’s, maar waarschijnlijk trokken de bewoners zich ten tijde van de barbaarse invallen terug op dit promontorio. De oudste documentatie van het huidige Termoli betreft een kerk die in de 11e eeuw op het hoogste punt van de stad lag en waarop een of twee eeuwen later de kathedraal werd gebouwd, een meesterwerk in romaans-apulische stijl dat de naam Santa Maria della Purificazione draagt.
In de voorgevel van de kathedraal zijn zeven rijk versierde, deels Oosters geïnspireerde bogen verwerkt, met in het midden een portaal dat een prachtig lunet omsluit. Aan weerszijden daarvan vinden we beelden van de patroonheiligen van de kerk. Het bovenste deel van de voorgevel laat een andere stijl zien: na een aardbeving in de 15e eeuw, waarbij het maaswerk van het rozet helaas verloren ging, moest de kerk herbouwd worden.
Rond de kathedraal strekt zich het compacte historische centrum uit, dat vooral bestaat uit kleine stegen waarin de vroegere visserswoningen, nu uitgedost in vrolijke witte en pastelkleurige tinten, verborgen liggen.
Aan de zeezijde kun je wandelen over de oude stadsmuur annex zeewering, die bijna loodrecht in zee steekt. Ook elders vind je nog resten van de verdedigingswerken. Aan de oostkant van de stad ligt de haven van waaruit bootverbindingen zijn met de Isole Tremiti, aan de westkant strekt zich een kilometerslang strand uit.
Het kasteel van Termoli valt op door zijn sobere en robuuste uiterlijk. Het is van Normandische oorsprong en dateert uit de 11e eeuw, maar eerder stond er al een Longobardische toren. De vesting in zijn huidige vorm is een erfenis van de in Zuid-Italië alom aanwezige keizer Frederik II en dateert uit de 13e eeuw.
De roemruchte keizer, die weinig op had met Duitsland, het land van zijn stamvaders, maar des te meer met Sicilië en Zuid-Italië, is nog steeds populair in Termoli...
Ten noorden van Termoli, langs de kuststrook tot Ortona, vinden we de beroemde trabocchi, de ingenieuze installaties voor de visvangst die met hun ingewikkelde houten constructies als reusachtige insecten uit de zee opdoemen. Sommige zijn nog steeds in gebruik, andere hebben een nieuw leven gekregen als restaurant. Een mooiere plek voor een vers visgerecht kun je niet bedenken!
Comments