top of page
Zoeken
  • Alfons Caris

Cosa - Romeinse ruïnes, uitzicht op zee

Bijgewerkt op: 3 dagen geleden


Nomen est omen. Cosa met een vraagteken betekent ‘wat?’ En inderdaad, weinig mensen zullen ooit gehoord hebben van Cosa, een verscholen plekje aan zee, in de Maremma.




Meer precies zijn we in Ansedonia, een plaats die ligt bij de meest zuidelijke van de drie zandruggen die het vasteland van Italië verbinden met het schiereiland Monte Argentario, aan de Toscaanse kust. Al kun je Ansedonia eigenlijk niet echt een plaats noemen; het is eerder een verzameling losse huizen die geplakt liggen tegen de flanken van de direct vanuit de zee oprijzende heuvels. Op het hoogste punt daarvan ligt het archeologisch park van Cosa.



Cosa is een Romeinse kolonie die in 273 voor Christus werd gesticht, nadat de Romeinen een beslissende nederlaag hadden toegebracht aan de Etrusken van Volsinii en Vulci. De nieuwe stad stond in het teken van controle over het veroverde gebied en van bewaking van de kust. Wat dat laatste betreft moet je vooral denken aan de zorgen die de Romeinen zich maakten over de gevreesde vloot van aartsvijand Carthago.



Het pad dat langs de heuvel omhoog loopt voert je langs enorme, goed geconserveerde muren die een omtrek hebben van maar liefst 1500 meter. Via een stadspoort kom je in een klein, maar interessant museum. Als je daar weer uit bent mag je wat mij betreft, al klinkt dat misschien wat barbaars, de officiële geschiedenis best weer vergeten. Want al valt er over de Romeinse stad, die ook in de vroegere Middeleeuwen met ups en downs nog bewoond werd, van alles te vertellen, het is raadzamer om je gewoon onder te dompelen in de bijzondere sfeer van het park. De romantische combinatie van ruïnes, oude olijfbomen en wilde vegetatie, de prachtige ligging op de heuveltop met uitzicht over de zee, het zijn allemaal indrukken die je met voorbijgaan aan de archeologie een paar mooie uren zullen bezorgen. ‘Cosa?’ Ja, Cosa.



Wil je meer weten over andere interessante plekken in dit hoekje van de Maremma, lees dan mijn artikelen over Capalbio, het Lago di Burano en de Giardino dei Tarocchi.


94 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page